Psali o nás

16.12.2016 21:35
06
2016
 
Celostátní výstava drobného zvířectva
Píšete nám - Různé zprávy
Napsal: Josef Košťálek   
https://www.podbrdskenoviny.cz/pisete-nam/z-vasich-reakci/10269-celostatni-vystava-drobneho-zvirectva.html

Pohárník zakrslý Teddy chovatelky Marcely Burešové ze ZO Zaječov. Od pátku 18. do neděle 20. listopadu pořádal Český svaz chovatelů Celostátní výstavu drobného zvířectva v Lysé n. Labem. Nejlepší chovatelé z celé ČR zde prezentovali výsledky své práce a zároveň vzájemně změřili síly. Králíků bylo vystaveno 2998 králíků + 150 zakrslých Teddy králíků, 2083 holubů, 1453 ks drůbeže.

 

Bohatý byl i doprovodný program: expozice ušlechtilých morčat i ježků, ukázka nutrií, králíci skákající přes překážky, a dokonce slepice hrající fotbal, to vše bylo k vidění na jednom místě.

Největším úspěchem berounského okresu byla výhra druhého místa v republikové soutěži mezi jednotlivými okresy v králících, z každého okresu soutěžilo 7 různých čtyřčlenných kolekcí králíků. V našem případě dodali 6 kolekcí komárovští chovatelé a jednu zaječovští. Systém soutěže spočívá v součtu bodů u šesti nejlepších kolekcí ze zmiňovaných sedmi přihlášených a těchto šest kolekcí, skutečně rozhodujících soutěž, bylo právě od komárovských chovatelů, což dokazuje špičkovou úroveň jejich chovů králíků.

I v jednotlivcích zaznamenal berounský okres řadu úspěchů, Karel Vajner ze ZO Komárov získal na králíky Rexi bílé červenooké titul mistr ČR. Čestné ceny v podobě pohárků zde obdrželi:

1.) V králících: Vajner K. – ZO Komárov (Aljaška + Rex bílý), ml. chovatelka Veselá V. – ZO Komárov (Malý beran divoce zbarvený), Vacura V. – ZO Zaječov (Burgundský), ml. chovatelka Janovská K. – ZO Suchomasty (Kastorex), Počta J. – ZO Zdice (Velký světlý stříb.). Za zmínku stojí i kolekce Kalifornských č. ml. chovatele Toporčáka D. (ZO Zdice), která dosáhla stejného počtu bodů jako kolekce oceněná titulem Mistr ČR v tomto plemeni, ovšem při rovnosti bodového součtu rozhodlo v náš neprospěch pomocné rozhodování a to jednotlivec s vyšším počtem bodů, ale berounský okr. a zdická ZO byly tomuto titulu velice blízko, a chtělo to jen trošku více štěstí.

2.) V holubech získal čestnou cenu: Čaj J. – ZO Zdice (Prácheňský káník mod. černopruhý).

3.) V drůbeži: Pecka F. – ZO Tetín Zdrob. Wyandotka lososová.

Mladé chovatelky ze ZO Suchomasty se dlouhodobě věnují výcviku králíků ve skákání přes překážky a účastnily se oficiální soutěže, která byla součástí této výstavy.

V sobotu zde navíc proběhla výstava a bodování králíků zakrslých Teddy a jejich modifikace v podobě beránků, kde Burešová M. (ZO Zaječov) vyhrála našemu okresu poháry za 1., 2. a 3. místo a navíc pohár za nejlepšího jedince novošlechtění. Paní Burešová se problematikou těchto specifických králíků zabývá dlouhodobě a patří k republikové špičce.

Další výstava podobného formátu bude Krajská výstava 13. – 15. ledna 2017 opět v Lysé n. L., kam je z berounského okr. dobré spojení vlakem (rychlíkem něco přes hodinu), neboť areál výstaviště je hned vedle nádraží.

Josef Košťálek

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode